вторник, май 21, 2024

В четвъртък: Решават дали да се обособи в парк „Писковец“ зона с тоталитарни паметници

Сподели

Всички паметници от времето на социализма да бъдат демонтирани от сегашните си местоположения и да се преместят в обособена зона на парк „Писковец“, това е предложението на съветника от „Новото време“ Димитър Петков, което е внесено за разглеждане като четвърта точка от дневния ред на предстоящата на 25 април сесия.

Мотивът за това предложение е многократно поставяният въпрос за премахване на паметника на Петър Абаджиев от парковото пространство на кръстовището срещу старата Автогара. Още през 2016 г. Димитър Петков внесе подобно предложение в общинския съвет, но то не бе одобрено от колегите му. Вторият опит за налагане на решението бе през 2020 г. , но до действия не се стигна. Това е третият опит за премахване на паметника, който според Петков е съавтор на един от най – кървавите атентати в българската история – в църквата „Света Неделя“ в София през 1925 г.

Паметникът на Абаджиев е монтиран на пресечката на бул. „Георги Бенковски“ и ул. „Никола Вапцаров“ през 1974 г. В проекто – решението Петков сочи, че Петър Стратиев, изписан на паметника като Петър Абаджиев е бил секретар на ОК на БКП през 1936 г. , ръководил е съпротивителното движение и военната организация до 1944 г. , като е убит край Малко Белово.

„За мен е срамно и цинично в центъра на града ни да има такъв паметник. Българските патриоти не слугуват на чужди имперски амбиции и интереси, а се саможертват в името на свободата и независимостта на България“. – пише Петков.

В тази връзка той предлага да се създаде зона за паметници на открито и там да се съберат и други подобни паметници издигнати в периода от 1944 – 1989 г. Средствата за създаването на това пространство и облагородяването на рейона да бъдат планувани в бюджета на Община Пазарджик.

Димитър Петков внесе предложение за премахване на паметника на Петър Абаджиев

Историците: Петър Абаджиев от Пазарджик не е атентаторът от „Света Неделя“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Прочети още

Актуално днес